Jste zde

Domů » Saalfelden

Zámky v Saalfeldenu

Zámky v Saalfeldenu

Zámek Lichtenberg je jedním z nejstarších zachovalých zámků, pochází již z konce 12. století. Po staletí byl v majetku salcburského arcibiskupa a byl také sídlem poručenského soudu v Saalfeldenu. Od roku 1872 je v soukromém vlastnictví a veřejnosti není přístupný.

První písemná zmínka o zámku Farmach byla objevena v roce 1272 a podobně jako mnoho dalších zámků, má i on velmi pestrou historii. Po přestavbě v roce 1821 se stal sídlem poručenského soudu, pak zde sídlil okresní soud a daňový úřad. Od roku 1904 je ve vlastnictví městské obce Saalfelden a po poslední rekonstrukci v roce 1980 je nyní pečovatelským domem a je tu umístěn domov důchodců.

Ani přesné datum vzniku zámku Dorfheim není známo. Rod Huntů se označoval na konci 14. století jako "šlechticové z Huntu na Dorfheimu" a měl tento zámek v držení po mnoho generací. Bohužel, dnes tu zůstaly pouze zlomky z kdysi bohatého vybavení, protože většina budov byla v roce 1901 zničena při požáru a zámek pak byl jen částečně znovu postaven. Také zámek Dorfheim je dnes v soukromém vlastnictví a je v současné době používan pro zemědělské účely.

Dalším historickým skvostem Saalfeldenu je bezpochyby zámek Ritzen, původně nazvaný zámek Grub, o němž najdeme první písemnou zmínku v roce 1339. Sídlil zde šlechtický rod Ramseiderů a Weitmoserů. V 17. století dostal zámek od Heimerama Ritze svůj dnešní název. V průběhu 19. století se změnil na selskou usedlost a ztratil svůj původní tvar. Roku 1964 byl zámek Ritzen zakoupen obcí a byl přeměněn na dnešní vlastivědné muzeum.