Jste zde

Domů » Saalbach - Hinterglemm

Saalbach - Hinterglemm

Saalbach - Hinterglemm - okolí

Saalbach - Hinterglemm je obec v oblasti Pinzgau, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. Rozkládá se na ploše 126 km2 a žije tu kolem 3 tisíc obyvatel.

Jak je vidět z jejího názvu, skládá se ze dvou částí, Saalbach a Hinterglemm. Katastrálně jsou ovšem obě posuzovány samostatně.

Obec najdete v nadmořské výšce 1.003 metrů, v údolí Saalachtal. Nejbližším větším městečkem v okolí je 20 km vzdálené Zell am See.

Oblast patří ke Kitzbühelským Alpám, nejvyššími horskými vrcholy jsou Spielberghorn na severu (2.044 m) a Hochkogel na jihu (2.249 m). Jako "domácí hora" je tu vrchol Schattberg (2.097 m).

Něco z historie:

První dochované důkazy o osídlení pocházejí z roku 1222, kdy se objevuje zpráva o založení "Schwaige Krumpfeichten".

Název "Salpach" se poprvé objevil v urbáři z roku 1350, jako označení jednoho panského dvora. Byl odvozen od názvu potoka, dříve nazývaného Salpach. Dnes je tento potok označován názvem Spielbergbach.

První kostel zde byl postaven již před rokem 1410, v roce 1489 propůjčil tehdejší arcibiskup Johannes Beckenschlager místu právo k pořádání trhů.

Přesto zůstal Saalbach zůstal až do 20. století velmi agrární a chudou komunitou. Teprve po první světové válce, zejména ale po roce 1945, přinesl hospodářské oživení vzrůstající cestovní ruch, a to především v zimě.

V roce 1987 se změnil název obce Saalbach na Saalbach - Hinterglemm. 22. ledna - 3. února 1991 se stala místem konání Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování. Byl zde proto také postaven objížďkový tunel.

Obecním znakem je: "Na červeném štítě dvě tyčící se zkřížené zlaté lyže, lemované nahoře stříbrným sněhovým krystalem a dole třemi stříbrnými koulemi. Na šířku je znak přetažený stříbrnou vlnou, která symbolizuje Saalach."

Saalbach - Hinterglemm nabízí jak zimní, tak i letní relaxační dovolenou pro celou rodinu. Vleky a lanovky dopraví návštěvníky hosty k perfektně upraveným sjezdovkám. Lyžování a snowboarding se tady dá provozovat přes den i večer za umělého osvětlení.

Nádherné běžkařské trasy, osvětlené sáňkařské dráhy, bruslení, zimní procházky, curling a ještě mnohem více nabízí svým návštěvníkům právě tato oblast.

V létě se tady každý rok konají různé akce, například setkání majitelů motocyklů Harley Davidson či Adidas Slopestyle pro milovníky horských kol. Kromě četných událostí láká Saalbach návštěvníky především svými krásnými horami, které jsou ideální pro pěší turistiku, horolezectví a pro jízdu na horských kolech.

Dá se tu strávit ta skutečně skvělá dovolená, a proto sem každoročně směřují davy návštěvníků z celého světa, aby si dokonale odpočinuly právě zde, v překrásném Saalachtalu.

Místo

Saalbach 47° 23' 20.6952" N, 12° 38' 29.0256" E
Location