Jste zde

Domů » Saalfelden

Vlastivědné muzeum

Vlastivědné muzeum Ritzen v Saalfeldenu

Vlastivědné muzeum na zámku Ritzen v Saalfeldenu každoročně navštěvují tisíce zájemců a je jedním z nejvýznamnějších muzeí v celém Salcbursku. Za vynikající způsob prezentace exponátů získalo muzeum dokonce i zvláštní ocenění.

Na celkem čtyřech podlažích si zde můžete prohlédnout celou řadu těch největších betlémů z Rakouska, votivní (děkovné) tabulky, kulturu bydlení a místní tradice, exponáty z oblasti archeologie, geologie a co nejmoderněji uspořádané mineralogie, kde má návštěvník možnost zkoumat za použití speciálních mikroskopů i ty nejmenší minerálie. Pravidelné speciální akce nabízejí opravdu velice široký okruh nabídek.

Již tradičně připravuje muzeum na zámku o víkendech před Vánocemi něco zvláštního. O víkendu před první adventní nedělí, 19. až 21. listopadu 2010, si tady například návštěvníci muzea prohlédli třídenní potěšení pro všechny smysly. Pod heslem „ruční práce – umění – kulinářství“ se tu prezentovalo více než 25 místních podniků, kde živá řemesla byla součástí zmíněné vánoční výstavy.

Čtyři adventní neděle jsou věnovány také lidové hudbě. Můžete slyšet předvánoční zvonečky, písně a melodie vám budou vyprávět adventní příběhy. Jedna z největších sbírek betlémů v celém Rakousku dozajista vyvolá, a to nejen u dětí, zvláštní vánoční náladu. Pryč od hluku všech nákupních center se tu můžete soustředit jen na návštěvu muzea místní historie na zámku Ritzen.

Za vynikající prezentaci svých exponátů obdrželo muzeum v roce 2002 a 2009 významná ocenění a postavilo se tak do řady k velkým rakouským muzeím. V roce 2005 bylo muzeum v Saalfeldenu poctěno tím nejvyšším národním oceněním ve spolkové zemi Salcbursko, "Salcburským muzejním klíčem".

K výročí 100 let salcburského Svazu lyžařů se zde konala v době od října 2010 až do dubna 2011 speciální výstava s názvem "Historie severského lyžování".

Otevírací doba je v lednu, únoru, květnu, červnu, říjnu a prosinci ve středu, v sobotu, neděli a o svátcích v době od 14:00 do 17:00 hodin. V červenci, srpnu a v září pak od úterý do neděle v časech od 11:00 do 17:00 hodin (pouštějí do 16:00 hodin). V pondělí mají zavřeno a v březnu, dubnu a listopadu je muzeum uzavřeno.

Geografie: