Jste zde

Domů

Středověký kříž

Hornické muzeum se středověkým křížem

Po své cestě přes celou Evropu skončil 800 let starý a velmi cenný středověký kříž ve smetí. Při úklidu jedné domácnosti byl v roce 2004 vyhozen do popelnice. Sousedka, která se zajímala o staré nádobí, dostala svolení, aby si z ní vzala, co chce, a přitom objevila tento kříž.

Vzhledem k tomu, že se kříž nehodil do jejího bytu a ani děti o něj neměly žádný zájem, zastrčila ho pod postel. Teprve později kříž ukázala jednomu sousedovi, který uznal, že by mohlo jít o cennou věc. Přinesla ho tedy do Hornického muzea v Leogangu, kde byl okamžitě podroben zkoumání.

Místní správce Hermann Mayer určil, že tento kříž pochází ze středověké dílny v Limoges (Francie) a byl zhotoven ve 12. nebo 13. století. Obrátil se tedy na policii. Vyšetřovatelé si vyžádali odbornou radu z Umělecko-historického muzea ve Vídni a "Commission for Looted Art" v Londýně. Přitom bylo jednoznačně potvrzeno, že kříž byl opravdu vyroben kolem roku 1200 v některé z dílen v Limoges. To bylo ve středověku známé svými výrobky z kovu a barevnými smalty. Podobné kousky dnes mají tržní cenu okolo 400 tisíc euro.

Až do druhé světové války patřil kříž do umělecké sbírky polské šlechtičny Izabelly Elzbiet von Czartoryski-Dzialinska ze zámku Goluchow. Tato žena skryla svou sbírku v roce 1939 před německými okupanty, ale v roce 1941 byly cenné kousky objeveny a převezeny do polského Národního muzea ve Varšavě.
Odtud nacisté převezli cennosti na zámek Fischhorn u Brucku, kde si Hermann Göring připravoval své útočiště. Pak se stopy po kříži ztrácejí, až se znovu kříž objevil ve smetí z bytu po jednom zemřelém hoteliérovi.