Jste zde

Domů » Leogang

Kostely v Saalfeldenu a Leogangu

Leogang - farní kostel

Městečka Leogang a Saalfelden mají opravdu dlouhou historii, za které bylo vytvořeno několik vůbec nejvýznamnějších církevních staveb v celém Salcbursku.

Farní kostel v Leogangu
Současný farní kostel je přinejmenším již čtvrtou církevní stavbou, která na tomto místě v Leogangu stojí. Má se za to, že poprvé tu byl svatostánek postaven již v roce 1323 z kamene, jemuž ovšem ještě předcházela stavba ze dřeva.

Děkanský farní kostel v Saalfeldenu
Saalfelden byl osídlen již v prehistorických dobách, o čemž svědčí těžba mědi. Po Keltech a Římanech prošlo touto oblastí stěhování národů a nakonec sem dorazili Bajuvarové. A podle bavorského církevního práva měl každý vlastník půdy právo vybudovat na svém pozemku kostel (tehdy dřevěnou kapli). Farnost v Saalfeldenu je jednou z nejstarších farností Salcburské arcidiecéze. Patroni zdejšího kostela dokazují, že z tohoto místa bylo posléze nábožensky ovládáno celé okolí. Z roku 788 pochází také první písemná zmínka o Saalfeldenu.

Kaple v jeskyni
Do Saalfeldenu se organizovaly poutě již od 16. století, kdy křesťané putovali ke skalní jeskyni nad zámkem Lichtenberg, kde stojí socha sv. Jiří, patrona zvířat. Roku 1664 bylo umožněno Thomasu Pichlerovi, synovi farmáře z Embachu, pobývat jako poustevník nad zámkem Lichtenberg. Ten pak upravil jeskyni na kapli. V roce 1677 zde byly úředně povoleny mše.

Filiální kostel v Lenzingu
První lenzingský kostel patří k jedněm z nejstarších křesťanských kostelů v regionu Pinzgau. Svědčí o tom i tamní svatý patron – Laurentius. Po vítězství nad Maďary na svátek svatého Laurentia v roce 955 u Lechfeldu, bylo zasvěceno mnoho nových kostelů právě tomuto světci.

Filiální kostel v Gerlingu
Vesnička Gerling se nachází na staré severojižní cestě a první zmínka o ní se objevuje v roce 1330. Struktura zdí a vnější vzhled kostela řadí kostelík mezi gotické stavby. První písemná zmínka o kostelu pochází z roku 1500.

Saalfelden - děkanský farní kostel
Gerling - filiální kostel