Jste zde

Domů » Leogang

Hornické muzeum v Leogangu, 1. část

Leogang - Hornické muzeum

Pohlédnout dějinám přímo "do obličeje" můžete v hornickém muzeu, které se nachází v bývalé správní budově v místní části Hütten. Na návštěvníky tu čekají tyto dějiny krok za krokem, společně s důlní historií tohoto regionu.

Celosvětově známá sbírka gotických soch světců z celé alpské oblasti je srdcem této podzemní muzejní budovy. Tváře svatých vyprávějí návštěvníkům muzea příběhy naděje, ale i utrpení horníků. Můžete se na ně nejen dívat, ale dokonce se jich i dotknout. Kromě toho tu každoročně také můžete obdivovat i jejich speciální výstavu.

V nádherně zrekonstruované bývalé správní budově je každá místnost věnována jinému tématu. V přízemí uvidíte různé výjevy z historie hornické obce Leogang. V Hoyerově pokoji se vám připomene vůdce horníků, kteří museli kvůli svému přesvědčení v lutherskou evangelickou víru opustit své domovy.

Velmi odlišný dojem ve vás vyvolá skromná domácí hornická kuchyně. Nahoře si můžete prohlédnout zařízení z každodenního života, svědčící o tvrdé práci horníků. Objevíte i místnost řemesel, kde sídlil důlní správce. Dozvíme se také něco o dolování rudy v Leogangu.

Místnost se sbírkami minerálů vám poskytne ucelený přehled o druhém nejbohatším archeologickém nalezišti v Rakousku. Několik exponátů se stalo dokonce i Napoleonovou válečnou kořistí a jsou nyní zapůjčeny do národopisného muzea v Paříži.

Geografie: