Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Hochkönig

Pohled na Hochkönig

Vrchol Hochkönig se nachází ve spolkové zemi Salcbursko, jeho úpatí je vzdálené asi 25 km od střediska Saalfelden. S výškou 2941 m představuje nejvyšší horu v Berchtesgadenských Alpách a v celém širém okolí. Stejně se jmenuje i horský masiv, který ji obklopuje s dalšími vrcholy jako např. Hochseiler, Lammkopf, Hochkönig, Grosser a Kleiner Bratschenkopf, Schoberköpfe, Flosskogel anebo Tenneck.

Kromě toho má vrchol také částečně ledovcové oblasti, jejichž plocha se za posledních sto let zmenšila o celé 4 km2. Obzvláště působivá je rozmanitost různých forem masivu. Tak se na vrcholku setkává jak obrovská náhorní plošina, která pokrývá plochu 12 km2, tak i strmé skály, které padají až do hloubky 1000 metrů.

Obzvláště impozantně vypadá volně stojící vrchol Torsäule ve východní oblasti Hochkönigu. Přibližně 500 m vysoká vápencová formace tvoří rozsáhlou oblast 500 x 200 m. Průměrný sklon asi 60 až 80° mu dává zdánlivě nezdolný charakter.

Velké lákadlo v horském masivu představuje nádherný východ slunce, který si mohou vychutnat "ranní ptáčata" v brzkých hodinách z 2941 metrů vysokého vrcholu. Další zajímavostí je velký počet paraglidistů a rogalistů kolem vrcholu, který je populárním startovacím místem pro extrémní sportovce.

Místo

Hochkönig 47° 25' 12.918" N, 13° 3' 46.6812" E
Location