Jste zde

Domů » Zima

Advent v Saalbachu

Adventní svíčky
Autor: c_pichler

Když je venku zima a nevlídno, noci jsou delší a padají první sněhové vločky, je čas na předvánoční advent. V prosinci každoročně otevírá velký vánoční trh na náměstí Rathausplatz v Saalfeldenu své brány.

V příjemné a klidné atmosféře si můžete na adventních trzích vychutnat svařené víno a horké kaštany, mnoho stánků s ručním uměním, regionální kuchyni a starobylé tradice, stejně jako čertovský rej.
Tradičně na advent se také v muzeu na zámku Ritzen v Saalfeldenu nabízí o víkendech před Vánocemi něco speciálního.

Staré tradice, jako třeba čertovský rej nebo pastorační hry lidového spolku, opět ožívají v předvánočním čase v Saalfelden Leogangu. Čerti jsou společníci svatého Mikuláše, který dává dárky hodným dětem, zatímco čerti se starají o to, aby vyhubovali ty neposlušné. Kraví zvonec, který nosí každý čert (Krampus), slouží k odehnání zlých zimních duchů. Hra lidového spolku "D'Spielberger" je každý rok pevným bodem v adventním programu a je uvedena v dialektu.

Obzvláště kouzelná je návštěva adventního údolí Schwarzleo. Zde otevírá historický důl Leogang své dveře unikátní výstavě betlémů uvnitř hory. Uvidíte zde vše, od tradičních alpských a orientálních betlémů, až po sněhové jesličky. U bývalé hornické ubytovny čeká na návštěvníky adventní vánoční trh. Zatímco děti si mohou vyrábět vánoční ozdoby a ochutnávat domácí chléb, jejich rodiče si mohou zahřát punčem a horkými kaštany studené prsty.

Velkolepým ukončením adventu je bezesporu bohoslužba v Saalfeldenské poustevně. Začíná 24. prosince v 15.00 hodin po společné vycházce nahoru na Palfen. Poustevna byla založena v 17. století a ještě dnes je v letních měsících obývána bratrem Raymondem z Thannenu. Je tak jednou z posledních obydlených pousteven v Evropě.

Místo

Saalfelden 47° 25' 35.5224" N, 12° 50' 52.9404" E
Location