Jste zde

Domů » Léto

Rady a tipy pro pěší turisty, 2. část

Saalbach Hinterglemm v Rakousku
Autor: edanzer2009

Mějte přehled o povětrnostních podmínkách a sledujte aktuální předpovědi počasí (média, místní obyvatelé).

Pokud je hlášena bouře, vyberte si cestu tak, abyste se mohli v časném odpoledni ukrýt v některé horské chatě na cestě nebo jste byli již zpátky v údolí.

Pokud se počasí náhle zhorší (a na horách se to může stát opravdu rychle), nebo pokud spadne mlha, vraťte se nebo najděte nejbližší chatu, kde se schovejte.

Vraťte se i v případě, že je cesta obtížná.

Nikdy neopouštějte značené stezky a vyhněte se zkratkám. Na začátku léta se nevydávejte přes sněhová pole, hrozí nebezpečí uklouznutí. V případě nouze zachovejte klid, zůstaňte u zraněných a volejte pomoc na čísle 112 nebo 140.

Túry s průvodcem

Komentované pěší túry s certifikovanými turistickými průvodci jsou většinou zdarma. Sebou si vezměte dobrou obuv a oblečení do deště (podle potřeby), samozřejmě také jídlo a nápoje. Místo a čas setkání se dozvíte z aktuální týdenního programu, od místní informační kanceláře nebo od vašeho ubytovatele.

Čerstvé informace zjistíte také z infokanálu v televizi ve vašem místě ubytování. Místní průvodci také pravidelně pořádají infovečery s dia show, kdy se virtuálně dostanete na okružní cestu kolem přírodních krás v Saalbachu.

Houbaření

Houby mají různé funkce v místním ekosystému. Tvoří společné soužití s mnoha lesními stromy, jsou pro mnoho zvířat zdrojem potravy a hrají nejdůležitější roli v organickém rozkladu (dřevo, listy, jehličí). Proto při sběru hub mějte na paměti pár informací.

Sbírejte jen houby, které upotřebíte. Houbařte jen pro vlastní potřebu, v omezeném množství je sběr povolen od 7:00 do 19:00 hodin. Na osobu a den smí být nasbíráno maximálně 2 kg hub.

Životní prostředí

Berte, prosím, veškerý odpad (hliníkové plechovky, láhve a papírové zbytky, ...), zpět do údolí a vyhoďte je na vyhrazených místech. Mnoho alpských rostlin je chráněných, utrhnutí takovýchto rostlin vás může přijít draho, pokuty jsou totiž vysoké.

Vláček Talschlusszug

K Lindlingalmu (Saalbach Hinterglemm) jezdí tento vláček denně od poloviny května do poloviny října, v pravidelných intervalech. Děti do 7 let a držitelé JOKER CARD mají jízdu zdarma. Dospělá osoba jinak platí 4 eura a dítě od 7 let 3 eura.

Místo

Lindlingalm, Saalbach Hinterglemm 47° 21' 57.5964" N, 12° 30' 27.684" E
Location