Jste zde

Domů » Saalfelden

Návštěva Saalfeldenu

Obec Saalfelden am Steinernen Meer se rozkládá v oblasti Pinzgau, v rakouské spolkové zemi Salcbursko. V nadmořské výšce 748 metrů žije na ploše 119 km2 asi 16 000 obyvatel. Městem protéká tamní hlavní řeka Saalach, a pak ještě menší toky Urslau a Leoganger Ache. Pro koupání a zábavu u vody tady slouží hlavně umělé jezero Ritzensee.

Součástí katastrálního území města jsou místní části Bergham, Farmach, Gerling, Haid, Hohlwegen, Lenzing, Lichtenberg a Uttenhofen. Rozlehlá Saalfeldenská pánev se nalézá mezi Kamenným mořem (Steinernes Meer) na severu, Vysokými Taurami (Hohe Tauern) na jihu, Hochkönigem a pohořím Dientener Berge na východě a konečně horami Leoganger Steinberge na západě.

Farní kostel v obci je zasvěcen Janu Křtiteli a Janu Evangelistovi a byl původně postaven ze dřeva. Dnes je tato sakrální stavba přeměněna na novorománskou baziliku. Zvláštní pozornost návštěvníků si ovšem zasluhují tamější zvony. Jejich hmotnost se pohybuje od 439 do 3.475 kg. Nejtěžší zvon, "Heimkehrerglocke", je jakousi připomínkou lidí, kteří zahynuli během druhé světové války.

O kostele v místní části Gerling se v literatuře píše již od počátku 14. století, je zasvěcen svatému Gotthardovi. Barokní freska byla na tento gotický kostel umístěna v roce 1971. Poslední renovace kostela proběhla s velkou péčí v roce 2005 a kostel je nyní velice oblíbeným místem pro svatební obřady nebo křtiny.

Kostel v Lenzingu, evangelický kostel Heimkehrerglocke a kaple Thorer Kapelle jsou dalšími svědky náboženského cítění zdejších obyvatel.
Poustevna v Palfenu se objevila v polovině 16. století. Vyobrazení svatého Jiří je zde provedeno přímo ve skalní stěně. Poustevna byla postavena Thomasem Pichlerem a je nyní populárním místem jak mezi obyvateli tak i mezi turisty.

Vlastivědné muzeum se nachází na zámku Ritzen a organizuje velmi zajímavé a stále se měnící speciální výstavy. Budova sama pochází ze 14. století.
Zámek Farmach, hrad Lichtenberg a zámek Dorfheim patří k dalším velmi zajímavým památkám v okolí, které určitě stojí za návštěvu během vašeho pobytu ve městě.

Okolí nabízí jak v létě, tak i v zimě různé skvělé rekreační možnosti. Pěší turistika, horolezectví, nordic walking, plavání, inline bruslení a ještě mnohem více sportů, to je jen malá ukázka nejrůznějších příležitostí k volnočasovým aktivitám v tomto místě. Prázdninový svět Saalfelden - Leogang nabízí další porci rekreace, zábavy a akcí pro celou rodinu.

Mnohé události sportovního charakteru, z oblasti kultury a místních tradic vám při vaší dovolené nedají ani na chvíli vydechnout. Nějaká nuda tu nemá vůbec žádnou šanci. Zvláštní oblibu si zejména v poslední době získal každoroční letní hudební podnik "Internationale Jazzfestival", kde pravidelně vystupují mezinárodně uznávaní umělci a předvádějí zde své umění široké veřejnosti.

Geografie: 

Místo

Saalfelden am Steinernen Meer 47° 25' 36.4044" N, 12° 50' 28.9536" E
Location