Jste zde

Domů » Saalbach - Hinterglemm

Túra The Seven Summits

Pohoří Pinzgauer Grasberge

"Vystoupat na horu, to znamená překonat sebe sama, abychom se sami našli - a stáli ještě více nad věcí."
Svět hor kolem oblasti Saalbach Hinterglemm se jednoznačně vymezuje na mírně působící zadní část pohoří Pinzgauer Grasberge, ovšem turisté tu také mohou objevit vysloveně náročné pěší trasy a horolezci zase sportovní výzvy podél drsných hřebenů a na vrcholech Kitzbühelských Alp.

Případné zájemce čekají výstupy na strmé svahy a toulky drsnou panenskou přírodou, až k tamějším horským vrcholkům, pak se zhluboka nadechnout a opět vyrazit dolů. Doslova každým krokem se vám bude zvyšovat bušení srdce a zmocní se vás pocit zadostiučení nebo také marnosti, když uvidíte, co vás ještě dalšího čeká. Tento pocit svobody a štěstí čeká turisty při zdolávání horských vrcholků v Glemmtalu.

Na sportovně založené horské turisty, kteří mají dobrou výdrž, pevnou obuv a jisté zkušenosti, pak čeká zvláštní výzva: "The Seven Summits of Saalbach Hinterglemm". Tento téměř 24 kilometrů dlouhý výšlap nahoru, až na nejvyšší vrcholky Glemmtalu, má vysloveně vysokohorský charakter a představuje překonání opravdu náročných 1.413 metrů převýšení. Je to túra pro skutečně otrlé individualisty a fyzicky zdatné horolezce.

A jak vlastně vůbec probíhá tato túra "7 vrcholů"?
• Než zahájíte vlastní výstup, ujistěte se, že máte s sebou Seven Summits Chip, jenž obdržíte u personálu lanové dráhy Schattberg X-Press! Pouze s tímto čipem se totiž budete moci přihlásit na terminálech na příslušných vrcholcích!

• Túra je opravdu velmi náročná a je třeba připravenost. Je velmi rozumné vzít si dostatek zásob, čili alespoň dvě kompletní jídla, nějaké banány, asi 4 litry vody. Důležité jsou také pevné boty, běžecké boty jsou naprosto nevhodné!

• Pozor na otevírací dobu: Od pondělí do pátku se startuje ráno od 7.30 do 7.40 hodin - pak je trať uzavřena a další start bývá až od 9.00 hodin.

• Důležité informace pro účastníky ranního výstupu: Účastníci ranního výletu musí mít u sebe platný lístek na lanovku (tzv. JOKERCARD, atd.). Pokladna je totiž v těchto ranních hodinách ještě uzavřená a je tedy dobré, zakoupit si lístek již o den dříve!

Přes vrcholky Stemmerkögel a Hochkögel vede dobře značená trasa k tomu technicky nejnáročnějšímu stoupání, na Hochsaalbachkogel. Pokračuje se ve výstupech na Bärensteigkogel, Manlitz- a Mittagskogel a pak již následuje jen závěrečné vyvrcholení, nejvyšší hora Glemmtalu - Geißstein, s nadmořskou výškou 2.363 m.

Své energetické rezervy byste si měli rozhodně vhodným způsobem rozplánovat také na obtížný sestup, až na samé dno údolí Birgel. Na této trase nejsou vůbec žádné horské chaty, což již samo o sobě vyžaduje dobrou přípravu. Na cestu se tedy vydejte jen s perfektním vybavením, s dostatkem jídla a vody v batohu a cestu byste si měli pečlivě naplánovat i s ohledem na počasí a počítat i s poměrně náročným sestupem. Jedině tak můžete tuhle zajímavou, ale náročnou vysokohorskou túru bez problémů zdolat.

Místo

Schattberg X-Press, Saalbach 47° 23' 24.8964" N, 12° 38' 9.0096" E
Location