Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Krimmelské vodopády, 2. část

NP Hohe Tauren - jeden z Krimmelských vodopádů
Autor: Nathan Wong.

Odtékající voda z ledovce, z plochy 109,9 km2, potřebuje ke zdolání délky 18 km v údolí Achental 9 - 12 hodin, dokud nedoteče ke stupňům vodopádu. Typický pro tento ledovcový potok je velmi variabilní proud vody během dne i během roku, ovlivněný táním sněhu a ledu, přičemž vykazuje velké výkyvy.

Množství vody se pohybuje mezi 0,20 m3/s a 57,20 m3/s. Dosud největších hodnot bylo dosaženo 25. 8. 1987, kdy bylo naměřeno 180 m3/s. Maximální denní průtok bývá mezi 21. a 24. hodinou, v létě teče 30 až 40 krát více vody než v únoru a průměrně tady protéká 177 miliard m3 vody za rok.

Krimmelské vodopády posílí také vaše zdraví při astmatu a alergiích. Vědecké studium Paracelsovy lékařské soukromé univerzity v Salzburgu potvrdilo několik následujících skutečností:

Pobyt v mlžném prostředí dolního Krimmelského vodopádu přináší funkční, symptomatické a imunologické zlepšení alergií astmatu.
Tato vlastnost je způsobena částicemi elektricky nabité vody ve formě mikrojemné mlhy, což působí na dýchací cesty v plicích a způsobuje tím zlepšení. Pacientům s astmatem se tu otevírají nové a přirozené možnosti léčby - klimaterapie.

V rámci výzkumného projektu u Krimmelských vodopádů "Voda, vzduch, plíce" univerzita zkoumala v roce 2007 na zakázku firmy Grossglockner Hochalpenstraßen AG zdravotní účinky vodopádů na zdravotní stav 54 dětí s astmatem. Tento výzkum ukázal, že každodenní hodinový pobyt u vodopádů významně a dlouhodobě zlepšil stav astmatu a alergií u dětí a dospívajících ve srovnání s kontrolní skupinou. Výzkum se prováděl po dobu tří týdnů. Pozitivní účinek byl zachován u těchto zúčastněných dětí další 4 měsíce.

Jemně elektricky nabité částice vody Krimmelských vodopádu způsobují:
• imunologické zlepšení
• zmenšení alergických a zánětlivých potíží
• zvýšení počtu antialergických a antiastmatických ochranných reakcí
• zlepšení funkce plic