Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Krimmelské vodopády, 1. část

NP Hohe Tauren - jeden z Krimmelských vodopádů
Autor: crunchbag

Krimmelské vodopády jsou nejvyšší vodopády v Evropě a s výškou 390 m vytvářejí jakýsi symbol všech přírodních krás v národním parku Hohe Tauern. Již po více než 100 let vodopády lákají milovníky přírody mnoha vyhlídkovými body, mosty a plošinami, co nejblíže k této velkolepé přírodní podívané.

Dech beroucí přírodní divadlo na vás čeká u horního vodopádu, kde můžete pozorovat obrovský pád vody ze 145 metrů. Tento horní vodopád je vůbec tím nejvyšším stupněm celých Krimmelských vodopádů. Na výjezdu z údolí Krimmler Achental se řítí masy vody oblastí s mimořádně tvrdým a odolným podložím z ruly do poněkud ploššího úseku u Schönangerlbodenu, který je podobně jako Krimmler Becken tvořen měkčí břidlicí.

Střední vodopád - řvoucí proud ledovcového potoka překonává u Schönangerlbodenu střední stupně s převýšením 100 m.
Ve spodním, dvoustupňovém vodopádu, který je zásobován ze 17 ledovcových potoků, se valí vodní masy říčky Krimmler Ache přes jeho dvě části s poklesem o více než 140 m do údolní nádrže v Krimmlu. Za mocného dopadu se na všechny strany kolem rozlétávají jemně rozprášené kapičky vody a umožňují tu v létě růst bujné lesní vegetace v bezprostředním okolí vodopádu a v zimě zdobí krajinu bizarními ledovými krystaly.

Originalita, dynamika a nezkrocené síly přírody jsou těmi pravými charakteristickými rysy těchto vodopádů. Vysoké stupňovité vyústění Krimmler Achentalu do údolí Salzachtal pochází již z doby ledové.

Zatímco Salzachtal byl utvořen hluboce zaříznutou masivní silou ledu, Achental vznikl poněkud nižší ledovou erozí. Odolné skalní oblasti u konce údolí pak zesílily stupně tohoto vodopádu, které se zde představují v této neobvyklé velikosti. Krimmler Ache pramení na úpatí vrcholku Dreiherrnspitze ve velkém ledovci.

Místo

Krimmelské vodopády 47° 12' 24.9372" N, 12° 10' 18.2676" E
Location