Jste zde

Domů » Zima

Freeride v zimě

Lavina na horách
Autor: sgillies

Zimní jízda ve volném terénu v rakouském Skicircusu potěší srdce každého lyžaře a snowboardisty.

"Easy up - Wild down" zní motto Skicircusu Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn.

Všem zimním sportovcům je přístupných na 70 moderních lanovek a vleků, které vás zavezou k fascinujícím svahům s hlubokým sněhem.

Ale i nováčci a děti si tady přijdou na své, mohou si na svazích vyzkoušet první freeridové obloučky, a to vše bez dlouhého stoupání.

Vždy ale berte zřetel na možné nástrahy vysokohorského nebezpečí při freeridu v nekontrolovaném terénu a na vaši vlastní odpovědnost.

Důkladné proškolení pro lyžování ve volném terénu je tedy nezbytně nutné.

Různé kempy, workshopy a nabídky místních lyžařských škol a horských průvodců v regionu Saalbach připraví freeridery všech věkových kategorií a dovedností odpovídajícím způsobem na jízdu mimo sjezdovky.

Freeridové parky

Ve vymezených oblastech (Lärchfilzkogel a lanovka Asitzmuldenbahn) najdete různé překážky a kickery, které jsou integrovány do přírodního terénu a nabízejí spoustu zábavy na zasněžených svazích.

Freeridové routy

Dobře značené tratě najdete částečně stranou od sjezdovek, ale i některé lyžařské svahy jsou tu a tam označeny jako freeridové tratě, protože po čerstvém sněžení nejsou upravovány několik dní.

Check-Pointy

U dolní stanice lanovky Streuböden mají freerideři k dispozici tzv. check-point s výstražným lavinovým systémem Lo.La., informační materiály a přehlednou mapu tras. Další Check-Pointy jsou plánovány v celé lyžařské oblasti!

Plány do budoucna

V nadcházejících letech se plánuje vybudování několika dalších freeridových parků, areálů a rout, check-pointů, freeride-lounge a naučných stezek s lavinovým vyhledávacím polem, velký počet freeridových kempů.

Freeride World Tour

Již 11 let je Fieberbrunn "Mekkou" freeridové scény a hostí závody Světového poháru. Také v roce 2017 bude světová elita SWATCH Freeride World Tour soutěžit 6. března na Wildseeloderu.

Bezpečnostní tipy

* "Buddy System", tzn. nikdy se sám nevydávat do volného terénu
* zjistit aktuální lavinové zpravodajství a předpověď počasí, případně se poradit se zkušenými místními obyvateli
* nepřecenit své schopnosti
* dodržovat odstupy i na zdánlivě bezpečných svazích
* v případě pochybností se nevydávat na nebezpečný svah
* zkontrolovat potřebné vybavení - patří mezi ně mj. přilba, lavinový vyhledávač (kontrola jeho funkčnosti), lopata, sonda a mobilní telefon doporučen je také airbagový systém

Pokud vám něco důležitého z vybavení chybí, půjčte si to nebo kupte v jednom z místních obchodů se sportovním vybavením.

Pohled na freeridery na sněhu
Autor: macskapocs

Místo

Dolní stanice lanovky Streuböden, Fieberbrunn 47° 27' 25.5636" N, 12° 32' 27.1608" E
Location